Σοκαριστικές αποκαλύψεις για την ιστορία της χαρτογραφίας
Αναρτήθηκε από Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη στις 10:15του συνεργάτη μας Τσικ Λεβέντη, νεκρομάντη
Γι' άλλη μια φορά, ετούτη η στήλη αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις αναγγελίες της. Μετά την αναβολή της παρουσίασης του ποταμού Σογκούλ, που μεγαλύτερου ποταμού στο γνωστό κόσμο, και η παρουσίαση της πόλης Βίντισσας, στη Νέα Χερσόνησσο θα πρέπει να αναβληθεί, επ' αόριστον. Τα συνταρακτικά νέα, που κλόνισαν συθέμελα το Ζουμζερί χτες το μεσημέρι, δε μας αφήνουν περιθώρια για φιλολογίες.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Χτες το πρωί είχα την απίστευτη τύχη να βρίσκομαι στη δημόσια βιβλιοθήκη του Ζουμζερί, όπου και συνάντησα δυο πολύ καλούς μου φίλους: το μάγο Πετρεξού, που έχει το Κονάκι του στη Βόρεια Ανατολική Συνοικία, κοντά στην Πύλη του Αποχωρισμού και τον κυλιόμενο πρέσβη* του Καλομασούρ Γκαν-Βαγκάν. Αν και ψάχναμε και οι τρεις εντελώς διαφορετικά πράγματα στην βιβλιοθήκη, βρεθήκαμε κάποια στιγμή να κάνουμε τις έρευνές μας στην ίδια πτέρυγα.
Στην ησυχία της δημόσιας βιβλιοθήκης, εκεί όπου μόνο η γνώση είναι βαρύτερη από τη σιωπή, οι άναρθρες κραυγές του μάγου Πετρεξού ακούστηκαν ως κεραυνοί εν αιθρία. Αμέσως στο πλευρό του έσπευσαν (εκτός από τον πρέσβη Γκαν-Βαγκάν και τον υπογράφοντα το άρθρο), οι βιβλιοθηκάριοι κι ο μάγος υπηρεσίας, έτοιμος να αποτρέψει οποιαδήποτε κακόβουλη προσπάθεια, καθώς και οι τακτικοί φρουροί της βιβλιοθήκης. Φαντάζεστε την έκπληξή μας όταν ο νεαρός μάγος (μόλις τριάντα τριών ετών) άρχισε να μας αγκαλιάζει και να μας φιλάει σταυρωτά, αναγκάζοντας μάλιστα το μάγο υπηρεσίας να χορέψει μαζί του, κραυγάζοντας ένα σκαμπρόζικο τραγουδάκι των τσιγγάνων της Σούμπας, εκείνο με τον καταφερτζή και τη βρακοζώνα της Λερζιανής βασιλοκόρης.
Όταν μπορέσαμε να τον ηρεμήσουμε (απομακρύνοντας τον κίνδυνο να συλληφθεί για διατάραξη της δημόσιας ειρήνης), ο Πετρεξού μας έδειξε εκείνο που τον είχε αναστατώσει τόσο: έναν αρχαίο χάρτη του κόσμου, δυτικά των Βουνών των Συνόρων, που είχε με κάποιον τρόπο τυλιχτεί κατά λάθος μέσα σε ένα ρολό περγαμηνής με τίτλο "Δεκαπέντε Τρόποι Για Να Αποκτήσετε Την Εύνοια Μιας Άπληστης Ερωμένης"**.
Ο χάρτης έχει μέγεθος δύο επί τρεις πήχεις, είναι φτιαγμένος σε περγαμηνή με στερεοποιημένη υγρή καρβουνόσκονη και φέρει την πλέον απίθανη υπογραφή απ' όλες: τον ήλιο και το φεγγάρι στη δεξιά και αριστερή άνω άκρη αντίστοιχα, πράγμα που μας λέει, ότι κρατάμε στα χέρια μας ένα έργο του διάσημου αρχαίου νεκρομάντη Σταθερού ΜισούΚιΆλλουΜισού*** Δεν είναι νεότερος εκείνου της Καλοδιάθετης Αυταρχικής που παρουσιάσαμε στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας μας, αλλά πολύ αρχαιότερός της. Ο μάγος Πετρεξού υπολογίζει ότι η ηλικία του είναι μόλις τουλάχιστον δύο χιλιάδων ετών, κρίνοντας και από τη χρήση της στερεοποιημένης υγρής καρβουνόσκονης.
Η ανακάλυψη του χάρτη αυτού φέρνει νέα πνοή στην ιστορία της χαρτογραφίας όπως την ξέραμε. Τα σχετικά συγγράμματα της εποχής θεωρούν ότι καμμιά ακριβής αποτύπωση του κόσμου δεν υπήρχε πριν την προσπάθεια της Καλοδιάθετης Αυταρχικής. Όμως να που αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον πεντακόσια χρόνια πριν από τις μουντζαλιές της πάνω στο τομάρι του γαϊδάρου, υπήρχε ακόμη ένας νεκρομάντης, ο οποίος με πενιχρά μέσα (ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν χίλια χρόνια ο μάγος Αρέλας κατάφερε να τελειοποιήσει την τέχνη της νεκρομαντείας) κατόρθωσε να απεικονίσει τον κόσμο με απίστευτη λεπτομέρεια.
Ο χάρτης φέρει επίσης κάποια χαρακτηριστικά που προκαλούν κι άλλες απορίες, όπως ας πούμε το ότι ονομάζει τη βόρεια χερσόνησο Μπιτ-Υ-Μπιτ κι όχι Μεγάλες Ερήμους όπως ήταν η ονομασία τους τότε. Επίσης οι Μικρές Έρημοι ονομάζονται απλώς Έρημοι και πάλι, όπως και στο χάρτη της Καλοδιάθετης Αυταρχικής, απουσιάζουν τα ονόματα των βουνών του Καλομασούρ και της Δυτικής Οροσειράς.
Ήδη η επιτροπή μάγων της Γερουσίας έχουν αναλάβει τη μελέτη του νέου αυτού αρχαϊκού χάρτη, ενώ ο μάγος Πετρεξού καταχωρήθηκε, όχι χωρίς τη σχετική πίεση εκ μέρους του, ως ο ιδιοκτήτης του χάρτη, διότι μιας και δεν ήταν κανείς μπροστά όταν τον βρήκε, μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί ότι τον είχε επάνω του όταν πρωτομπήκε στη βιβλιοθήκη.
*Σε πείσμα ορισμένων, που τείνουν να γελούν ακούγοντας αυτόν τον τίτλο, ο κυλιόμενος πρέσβης είναι ένας από τους σημαντικότερους άνδρες στην πολιτική ζωή του Καλομασούρ. Έχει τη θέση του αρχηγού και ελεγκτή όλων των υπόλοιπων πρέσβεων, και περιοδεύει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στις πόλεις όπου υπάρχουν καλομασουριανές πρεσβείες, ελέγχοντας τους κατά τόπους αντιπροσώπους της πόλης του.
**την οποία περγαμηνή ο μάγος Πετρεξού δεν πήρε να διαβάσει. Τη διπλανή ήθελε ν' ανοίξει, εκείνη με τον τίτλο "Τεχνικές πειθούς εφαρμοζόμενες σε Σενίμ-Σοριένους και λοιπούς αγροίκους". Άπλωσε να την πάρει και τότε οι Δεκαπέντε Τρόποι γλίστρησαν από το ράφι τους, έπεσαν κάτω, το κορδονάκι που τους κρατούσε τυλιγμένους έσπασε και ξετιλήχτηκαν από μόνοι τους.
***Διατηρήθηκε η αρχαϊκή ορθογραφία, χωρίς κενό ανάμεσα στις λέξεις, οι οποίες όμως κλείνονται ξεχωριστά η κάθε μια (ο ΜισόςΚιΆλλοςΜισός, του ΜισούΚιΆλλουΜισού, τον ΜισόΚιΆλλοΜισό).
Ετικέτες Απέραντος Κόσμος
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Είχες καιρό να γράψεις μια τέτοια ορεξάτη, κεφάτη και χορταστική δημοσίευση. Ελπίζω ν' ακολουθήσουν κι άλλες σύντομα
Ελευθέριος Κεραμίδας είπε...
28 Απριλίου 2009 στις 7:07 μ.μ.
Ω ΜισέΚιΆλλεΜισέ !
Χαχα είσαι απόλαυση.
Ανώνυμος είπε...
29 Απριλίου 2009 στις 6:26 μ.μ.