Blogger Template by Blogcrowds

Το Αλφαβητάρι του Καλού Τυμβωρύχου-Γ

του συνεργάτη μας Γιάγουτσι, μάγου

Αγαπητοί μου αναγνώστες, σήμερα η παρουσίαση μέρους του λεξικού μαγικών όρων θα συνεχιστεί με το γράμμα Γ.

Γερουσία*: η αρχή στο κράτος του Ζουμζερί. Δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε δημοκρατία, αλλά ούτε και δικτατορία. Μοιάζει λιγάκι με ολιγαρχία στο πιο αυστηρό της. Υπάρχουν υπουργοί και διαφόρων ειδών αξιώματα που μπορεί να αναλάβει ο λαουτζίκος, αλλά ως επί το πλείστον οι νευραλγικές θέσεις προσφέρονται μόνο στους ευγενείς και τους μάγους.

Γιαγιαγκατουμπού: πόλη στις Μικρές Ερήμους, με λιμάνι στον ποταμό Σογκούλ. Φημισμένη είναι η κριθαρόμπυρά της. Διοικείται από τον σουλτεμίρη, αιρετό και απόλυτο άρχοντα. Ο νυν σουλτεμίρης λέγεται Κεβέκεβε. Μνημειώδης και μοναδική είναι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία της Γιαγιαγκατουμπού. Από τη μια κυκλοφορεί σκεπασμένη από την κορφή ως τα νύχια και η επίδειξη του προσώπου της σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στο στενό οικογενειακό της περιβάλλον θεωρείται ηθική κατάπτωση και προσβολή για την ίδια τη γυναίκα, κι από την άλλη δεν υπάρχει γυναίκα σε ολόκληρον τον κόσμο (εκτός ίσως από τις θεές) που να έχει περισσότερες ελευθερίες. Η βέρα Γιαγιαγκατουμπαία μπορεί να ανοίξει δικό της μαγαζί (όχι όπως στο Ζουμζερί, όπου πρέπει να υπάρχει ένας άντρας υπεύθυνος για τις λουτρικές εγκαταστάσεις), μπορεί να έχει δικά της παιδιά, χωρίς να είναι παντρεμένη (όχι όπως στο Λερτζ, που τις λιθοβολούν αν το παιδί δε μοιάζει στον άντρα τους), μπορεί ακόμη και πετάξει τον άντρα της από το σπίτι χωρίς να του δώσει μέρος από την κοινή τους περιουσία και να σπιτώσει όποιον άλλον θέλει, χωρίς όμως να του δείχνει το πρόσωπό της, μιας και ο σπιτωμένος γκόμενος, μπορεί να είναι γκόμενος αλλά σύζυγος και οικογένεια δεν είναι.

Γκαμήλ: το πιο θαυμαστό ζώο του κόσμου. Είναι ένα ψηλό, χνουδωτό, τετράποδο ζωντανό, με μακρυά ευλύγιστη ουρά. Τρώει μόνο πέτρες και κάθε λίγες εβδομάδες πίνει μια σταλίτσα νερό. Η γούνα του ήταν απαλή και μακρυά και πολύ ζεστή, ταυτόχρονα εφοδιασμένη με ένα σύστημα από θύλακες αέρα που το βοηθά να μένει δροσερό ακόμη και στην πιο άγρια έρημο, στολισμένη με όλα τα χρώματα της ίριδας. Λόγω της απαλότητας και της ομορφιάς της, στο Σενίμ-Σοριέν τη χρησιμοποιούν σαν στρώμα για νεόνυμφους. Το κεφάλι του είναι μεγαλούτσικο, στρογγυλό, με δυο τεράστια κατάμαυρα μάτια γεμάτα λευκές πιτσιλιές και ένα επίσης μεγάλο στόμα, χωρίς δόντια, που μοιάζει να χαμογελά καλοκάγαθα. Το γκαμήλ δε δυσανασχετεί ποτέ, δε θυμώνει ποτέ, δεν τρομάζει με τίποτε. Μπορεί να τρέχει με απίστευτη ταχύτητα, να κλωτσάει με απίστευτη δύναμη και ταυτόχρονα να χειρίζεται ντελικάτα αντικείμενα. Τα νύχια των ποδιών του χρησιμεύουν σα δάχτυλα, επιτρέποντάς του να πιάνουν όπως ακριβώς και τα ανθρώπινα χέρια, αλλά και να σκαρφαλώνει σε δέντρα. Το πιο σημαντικό του ίσως προτέρημα ήταν η απόλυτα καλόβολη διάθεσή του όταν κάποιος προσπαθεί να το καβαλικέψει. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε και το σχετικό άρθρο της εφημερίδας μας εδώ.

Γκρεμός των Αιωρούμενων Νεφών: ο μοναδικός καταρράκτης του ποταμού Σογκούλ. Μεταξύ του Οροπεδίου του Καλομασούρ και της Κοιλάδας του Ζουμζερί. Αποτελεί τη μοναδική μη ελεγχόμενη είσοδο στην πόλη του Ζουμζερί, αλλά επειδή έχει μόλις τετρακόσια μέτρα ύψος, δεν είναι και πολύ απαραίτητο να ελέγχεται.

Γριά-Καναρινή: γριά που μένει λίγης ώρα δρόμο από το πέρασμα του Φαλ. Έχει το συνήθειο να βρίζει καλλιτεχνικότατα όποιον τύχει να περάσει από τη δημοσία που περνάει από την πόρτα της. Για πολλούς, όπως πχ. τον Κόμπες το Ντερλικοτή, είναι σημάδι ότι όλα πάνε καλά. Αν η γριά δε βρίσει, γυρίζει πίσω στο Ζουμζερί γιατί οπωσδήποτε κάτι έχει ξεχάσει.

Γυμνή Πύλη: Μια από τις τρεις εισόδους στο φαράγγι όπου βρίσκεται η αρχαία Δρου. Φυλάσσεται από μια στρατιά από φαντάσματα, που έχουν σκοπό της ζωής τους να μην αφήσουν ούτε μια τρίχα πάνω στο κορμί των ζωντανών που συναντούν.


*Η διεύθυνση και η εκδοτική ομάδα του Ημερήσιου Ζουμζερί δηλώνει με γνώση των συνεπειών του νόμου περί ανασκολοπισμού ότι οι απόψεις του συνεργάτη μας μάγου Γιάγουτσι δεν την εκφράζουν σε καμμία περίπτωση. Συγκεκριμένα, η διεύθυνση και η εκδοτική ομάδα του Ημερήσιου Ζουμζερί θεωρεί ότι η Γερουσία είναι μια δικτατορία του κερατά, που επιβλήθηκε πριν από εξακόσια ογδόντα χρόνια από εκείνους που είχαν το πάνω χέρι στη χειραγώγηση των Υπόγειων Ποταμών της Μαγγανείας κι όποιος έχει αντίθετη γνώμη μπορεί να πάει στον κόρακα.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα